Erőforrás visszanyerés

A termékekben megtestesülő értékek – anyag, munka és energia – visszanyerése az életciklus végén és egy másik termékbe történő újrafelhasználása az értéklánc kialakulását segíti, és innovatív újrafeldolgozási és upcycling folyamatokon keresztül a hulladékot felértékeli. Az Erőforrás visszanyerés üzleti modell alapja a hagyományos újrafeldolgozási (anyagában történő újrahasznosítási) tevékenységekből ered, de az új technológiákat és lehetőségeket felhasználva képes újrahasznosítani bármilyen felhasznált erőforrást az eredeti termék értékén, vagy akár annál magasabb szinten is. A megoldások az ipari szimbiózistól az integrált zárt hurkú újrafeldolgozáson át a Cradle-to-Cradle dizájnig terjednek. Ez az üzleti modell – mely lehetővé teszi a vállalatok számára az ún. anyagszivárgás megszüntetését, és az anyag visszaáramoltatás gazdasági értékének maximalizálását – jól alkalmazható azon cégek számára, melyek nagy mennyiségben gyártanak mellékterméket, vagy ahol a termékekből származó hulladékanyag visszanyerhető és költséghatékonyan újrafeldolgozható.

1. példa – Szőnyegből újra szőnyeg

A Desso szőnyeggyártó vállalatnál az erőforrás visszanyerés egy működő üzleti modell. A cég kifejlesztette a Refinity nevű szétválogatási technológiáját, mely lehetővé teszi a használt szőnyeg hátlapjáról a fonál és egyéb rostok leválasztását. A tisztítási folyamat után a leválasztott fonalat a Cradle-to-Cradle rendszerben új fonál elkészítésére lehet felhasználni, amelyből megint szőnyegek készülnek.

A Desso Refinity technológiájáról itt olvashat részletesebben (angolul).

2. példa – Ruhafogasok tartósságra tervezve

A Braiform globálisan vezető cég a ruhafogasok újrahasználata terén. A használt ruhafogasokat újrahasznosító központokba viszik, amelyeket válogatás és újracsomagolás után a világ fő ruhakészítő régióiba szállítják, ezáltal jelentős mennyiségű hulladéktól mentesítik a környezetet és a hulladéklerakókat. Ennek köszönhetően a Braiform az általa gyártott ruhafogasok 80%-át újrahasználja, ami jelentős eredmény egy ilyen alacsony értéket képviselő terméknél.

A cég által évek alatt kifejlesztett hurok bezárása a következőképpen működik: a Braiform egy új ruhafogas modellt fejlesztett ki, amelyet teljesen új termékként visz a piacra. A ruhagyártók megveszik ezeket a fogasokat és ezekre helyezik az általuk gyártott ruhákat, mielőtt a kereskedőknek kiszállítanák. A ruhákat az üzletekben értékesítik, és a kereskedő a megmaradt fogasokat összegyűjti, majd azokat a kereskedelmi disztribúciós központokba szállítják az egyéb szállítmányokkal együtt. Onnan a ruhafogasok a Braiform újrahasznosító központjaiba kerülnek, ahol szortírozzák, újracsomagolják, majd a ruhagyártó központokba kerülnek kiszállításra. Azokat a ruhafogasokat, melyeket nem lehet újrahasználni, felaprítják és újrafeldolgozva új fogasokat készítenek belőlük. Mivel a Braiform által használt polimer tiszta, ezért a műanyag újrafeldolgozó cégeknek könnyen el lehet adni, és a gyártáshoz nyersanyagként értékesíteni. Évente kb. 30 millió új fogast gyártottak ilyen módon.

Az alacsony értékű áruk, mint pl. a csomagolóanyagok újrahasználata nem egyszerű, és ezért is figyelemre méltó a Braiform eredménye.

2014-ben a cég 540 millió ruhafogast gyűjtött vissza, amelynek nagy részét – 430 milliót – újra fel lehetett használni.

A ruhafogasok újrafelhasználásában kulcsfontosságú szerepe van a terméktervezésnek. A fogasokat tartós használatra tervezik, ezért többnyire polipropilénből készülnek, és a formájuk is a folyamatos használatra van optimalizálva. Ráadásul a különböző típusú felhasználás miatt a fogasok modulárisak, a rajtuk levő táblák cserélhetőek, hogy lehetővé tegyék a különböző ruhamárkák által történő felhasználást, és egyúttal az újrahasznosítást.

Az Erőforrás visszanyerés üzleti modell alkalmazása számos előnnyel járt a cég számára:

  • az újrahasználat révén nagymértékben sikerült az olajár változásától függetleníteni magát,
  • nőtt a versenyképessége,
  • javult az ügyfelekkel a kapcsolat,
  • új munkahelyek jöttek létre az újrafelhasználáshoz kapcsolódóan (több, mint ha csak anyagában történő újrahasznosítást végezne),
  • a divatszezonoktól függetlenül képes kihasználni a munkaerőt.