Termék élettartam meghosszabbítás

A Termék élettartam meghosszabbítás üzleti modell lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy a termékek és eszközök hasznos élettartamát különböző módon meghosszabbítsák. A termékekben megtestesülő értéket, amely máskülönben hulladék formájában örökre elveszne, javítással, felújítással, újragyártással, vagy újraértékesítéssel meg lehet tartani, sőt akár növelni is lehet. A kiterjesztett használatnak köszönhetően pedig addicionális árbevételre lehet szert tenni. E modell alkalmazása révén a vállalat elérheti, hogy a termék minél tovább gazdaságosan működjön, és a termékfelújítás célzottabban menjen végbe (pl. egy elavult alkatrészt lehessen pótolni egy újjal a termék teljes cseréje helyett).

1. példa – Hátizsákok egy életre tervezve

Az amerikai Eastpak hátizsákokat, táskákat, bőröndöket és kiegészítőket gyártó cég, amely arról híres, hogy a termékei rendkívül tartósak és nagyon jól tartják az értéküket. A vállalat minden termékére 30 éves garanciát vállal, és a normál használatban bekövetkezett hibákat kijavítják, vagy egy teljesen új termékre cserélik. Az egyéb hibákat pedig a saját javító szolgáltatásuk keretében kedvező áron megjavítják, amennyiben még a hozzá való alkatrészek raktárról beszerezhetőek.

2. példa – Javítsd meg magad!

A Repair Café egy ingyenes találkozási hely, amely a tárgyak közös megjavításáról szól. Minden Repair Café-ban megvannak azok a szerszámok és eszközök, melyek szükségesek a különböző tárgyak megjavításokhoz. Ezek lehetnek ruhák, bútorok, elektromos berendezések, biciklik, játékok stb. Önkéntes szakértők segítenek a javításban, illetve leírásokat is lehet böngészni. A hely egyszerre szól a saját kézzel történő javítás sikerelményéről, közösségi élményről és persze a tárgyak használati életének megnöveléséről.

A Repair Café megtanítja arra az embereket, hogy értékeljék az általuk használt tárgyakban található értéket, és segítenek elsajátítani olyan készségeket (javítás, átalakítás, stb.), amelyeket sajnos az utóbbi évtizedekben – a fogyasztói társadalom térnyerése miatt – már elfelejtettünk. Természetesen a Repair Café-kban nem minden javításra van megoldás. Ebben az esetben profi szervizekbe vagy szakemberekhez küldik a látogatókat, de ezzel is a javításra ösztönzik őket az eldobás helyett. Magyarországon is létezik már Repair Café közösség, de a nemzetközi Ifixit közösségen keresztül is kaphatunk segítséget házi javításokhoz.