A környezet védelme és a munkavállalók jóléte is fontos a hazai textil- és ruhaipari vállalkozásoknak

A textil és ruházati ipar fenntartható pályára állításának lehetőségeiről volt szó a 2021. május 31-én – a járvány miatt online formában – megrendezett „TEX2GREEN webinar II.” eseményén. A rendezvényen a hazai lakástextil gyártás egyik zászlóshajója, a Naturtex Kft. és a bútoripari beszállítóvá vált egykori ruhaipari cég, az Unicon Zrt. is bemutatkozott. A tulajdonosok előadásaiból kitűnt, hogy mindkét családi vállalkozás igen nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, az energiahatékonyságra, de fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást és a munkavállalók jólétét is.

A rendezvényre a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) fejlesztési projektje keretében került sor, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A ruhaipar fenntartható fejlesztését felvállaló GINOP-5.3.5-18-00048 projekt konzorciumi partnere az ágazat szakszervezete (BDSZ). A fejlesztés célja, hogy eszközöket és javaslatokat dolgozzon ki az ágazat fenntartható pályára állításához.

 

A május 31-i esemény célként tűzte ki, hogy a textipar környezetvédelmi fejlesztési lehetőségei mellett bemutassa a projekt egyik megvalósítási helyszínén működő projektpartner eredményeit, valamint a hazai lakástextilipar egyik legsikeresebb vállalkozásának a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit is. Mindkét családi vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, a megújuló energia használatára, de fontos számukra a dolgozók jóléte is. Megbecsülésük eredményeként alig van fluktuáció a vállalkozásoknál.

A békéscsabai Unicon Zrt-nél igen sikeres volt az átképzés és a profilváltás, ennek eredménye a ma már teljesen automatizált bútorkárpitgyártás. A fejlesztési döntésekbe a tulajdonosok a közvetlen vezetést vonják be, de a vállalkozásnál szakszervezeti alapszervezet is működik, amelynek képviselőivel nagyon jó a vezetés kapcsolata.

A szegedi Naturtex Kft. lakástextil termékei megkülönböztetett minőségűek, új „zöld” termékvonala jelenleg kifejlesztés alatt van. Tanúsítványaik bizonyítják, hogy termékeik fenntartható módon készültek, ártalmas anyagra vizsgáltak, újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, és a töltetként használt pehely és a toll is felelős állattartásból származik.

 

A rendezvény végén bemutatásra került a TEX2GREEN projekt honlapja, amelyen már elérhetőek az elmúlt hónapokban elkészült hiánypótló ágazatspecifikus felmérések és tanulmányok, a kb. 700 céget tartalmazó ágazati adatbázis, valamint a   könnyűipari ágazat gyártói számára készült online eszköz a fenntarthatósági vállalások értékelésére.

 

A projekt további közreműködő partnerei a Calida Magyarország Kft, a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a TMTE és a Circular Point és a MGYOSZ. Bővebb információ a www.tex2green.hu oldalon, valamint az MKSZ honapján,  és közösségi oldalain található.

További információ kérhető:

Wolf Kamilla Lili sajtóreferens:

mksz@mksz.org